Architectuurprijs Amersfoort is
een initiatief van: fasade-logo

Architectuurprijs Amersfoort 2014

Inzendingen worden op basis van bouwkosten in categorieën verdeeld zodat zowel kleine als grote gebouwen kans hebben om te winnen. Per categorie worden een aantal gebouwen genomineerd, waaruit een onafhankelijke vakjury uiteindelijk het winnende gebouw kiest.

De genomineerde gebouwen dingen eveneens mee naar een publieksprijs. Het publiek kan in juni 2014 in een tentoonstelling op de traverse van station Amersfoort Centraal stemmen op hun favoriete gebouw. Het gebouw met de meeste stemmen krijgt de publieksprijs.

Het winnen van de architectuurprijs is een eer en een bevestiging van je capaciteiten. Naast ‘eeuwige roem’ en publiciteit ontvangen de winnaars een blijvende herinnering in de vorm van een beeldje en een ingelijste foto van het winnende gebouw door een fotograaf.

prijs-img01

Prijsuitreiking Architectuurprijs

Op zondag 6 juli om 16.00 uur vindt de prijsuitreiking van de Architectuurprijs Amersfoort 2014 plaats in het Rietveldpaviljoen, Zonnehof 8, Amersfoort. U bent daarbij van harte welkom! Met de prijsuitreiking van drie publieksprijzen en drie vakjuryprijzen in drie verschillende categorieën sluit het project Architectuurprijs Amersfoort 2014 af.

Programma

  • 16.00 uur: Inloop en beeldpresentatie van de genomineerde projecten
  • 16.15 uur: Welkom door Johanna van der Werff, hoofd FASadE
  • 16.30 uur: Uitreiking drie publieksprijzen door wethouder Pim van den Berg
  • 16.45 uur: Uitreiking drie vakjuryprijzen door de vakjuryvoorzitter en voormalig wethouder Gert Boeve
prijs-img02-tentoonstelling

Uitslag Architectuurprijs Amersfoort 2014

Zestien genomineerde projecten, alle gerealiseerd in de afgelopen vier jaar, waren in juni te zien op de traverse van station Amersfoort. In die maand kon het publiek stemmen op drie eigen favorieten uit drie verschillende categorieën. Lof was er voor alle 16 genomineerden, die stuk voor stuk kwaliteit toevoegen aan de stad Amersfoort.

FASadE vroeg zowel het publiek als een vakjury om een oordeel. Zondagmiddag 6 juli was de bekendmaking van de prijswinnaars van de Architectuurprijs Amersfoort 2014 in het Rietveldpaviljoen in Amersfoort. Doordat zowel het publiek als de vakjury in twee van de drie categorieën hetzelfde project als winnaar bestempelde, werden uiteindelijk vier favorieten gelauwerd. De prijzen werden uitgereikt door wethouder Pim van der Berg (publieksprijzen) en oud-wethouder Gert Boeve, voorzitter van de vakjury.

Overzicht publieks- en vakjurywinnaars:

  • publieksprijs en vakjuryprijs categorie A: ’t Zand van OOKarchitecten
  • publieksprijs en vakjuryprijs categorie B: Rohm and Haas van ZEEP architecten
  • publieksprijs categorie C: Eemhuis van Neutelings Riedijk Architecten
  • vakjuryprijs categorie C: Royal HaskoningDHV o.l.v. Roel Brouwers van Royal HaskoningDHV

Overwegingen van de vakjury: naar de mening van de vakjury vraagt de huidige tijd om bescheidener manieren van stedenbouw en architectuur, zoals modificatie, transformatie, kleinere opgaven, stadsacupunctuur, particulier initiatief, programmeren en cureren. Het doet de vakjury goed dat er bij de genomineerden een relatief aanzienlijk aantal transformaties en voorbeelden van kleine opgaven, acupunctuur en particulier initiatief vertegenwoordigd is die ook voorbeeldstellend kunnen zijn. ’t Zand, Rohm and Haas en Royal HaskoningDHV getuigen alle drie van deze kwalitatief hoogwaardige, subtiele manier van omgang met de opgave en wat architectuur zou moeten zijn.
Het volledige juryrapport kunt u hier inzien.